June 9, 2017

Voorbeeld-advies: FTP-server op Synology-NAS voor bestandsuitwisseling met klanten

Voorbeeld-advies: FTP-server op Synology-NAS voor bestandsuitwisseling met klanten

In dit artikel presenteren we een praktische case waarin we een keuze-advies op maat leverden aan één van onze klanten.

VRAAG VAN DE KLANT

Mijn klanten willen een FTP-toegang om makkelijk bestanden met ons bedrijf te kunnen uitwisselen maar FTP-hosting is erg duur (aangezien dit grote bestanden betreft). Is een NAS bruikbaar als alternatief?

HARDWARE

De keuze van NAS-systeem is afhankelijk van een aantal factoren. De voornaamste zijn het aantal schijven en de serie (die de performantie bepaalt).

 

Aantal schijven
Ook al kan een Synology NAS met 1 schijf qua functionaliteit bijna alles wat een systeem met meerdere schijven kan, het risico van een falende schijf moet ook afgedekt worden. Een systeem met 2 schijven is hiervoor een oplossing zodat alle data 2 keer wordt opgeslagen maar een systeem van 4 schijven is een nog betere oplossing. Door gebruik te maken van Synology Hybrid Raid (SHR), verlies je slechts 25% van de schijfruimte om toch de garantie te bieden dat één schijf mag wegvallen en zonder dat er data verloren gaat.

 

Series
Synology biedt grofweg 3 series desktop-NASsen aan: Persoonlijke series (“j” of “slim”); Value series en Plus series (+). Aangezien we hier spreken over een systeem voor professioneel gebruik, is de Plus-serie zeker aan te raden aangezien deze gebruik maakt van een intel-processor en meer RAM heeft dan de andere systemen (wat vooral handig is bij veel simultane connecties).

Een volledige vergelijking van alle Synology’s met 4 schijven kan op de website gevonden worden, in dit geval is een DS916+ het door ons aangeraden model. Dit model is beschikbaar met 2GB of 8GB RAM, waarbij het zwaarste model wordt aangeraden met het oog op toekomstig gebruik.

SETUP (SOFTWARE)

De vraag van de klanten is om gebruik te kunnen maken van een FTP-server, wat standaard in het besturingssysteem beschikbaar is. Hierbij is het wel aan te raden om het veiliger FTPS-protocol te gebruiken, waardoor de connectie met de NAS beschermd is door een SSL-certificaat (gratis configureerbaar binnen Synology DSM dmv Let’s Encrypt). Uiteraard kan FTP als backup voorzien worden, veel FTP-programma’s laten toe FTPS te gebruiken wanneer beschikbaar en anders toch FTP te gaan gebruiken. Daarnaast kan eventueel ook SFTP worden voorzien, wat een alternatief en nieuwer protocol is voor bestandsoverdracht.

Aangezien er ook standaard een webserver kan worden geactiveerd op een Synology, kan de FTP-functionaliteit desgewenst worden uitgebreid met een web-interface. Een een heel makkelijk systeem hiervoor is ProjectSend, wat uitgebreider kan ook FileRun, Linshare or OwnCloud gebruikt worden.

CLOUD als alternatief of aanvulling?

Cloud-hosting wordt steeds goedkoper en de vraag is dan uiteraard of het niet goedkoper is alles op Dropbox, Google Drive of gelijkaardige platformen te zetten. Sommige bedrijven verkiezen echter om de data zelf te hosten wegens privacy of controle, waardoor een NAS een goede oplossing kan bieden.

Nu betekent de keuze voor een NAS niet noodzakelijk een volledig buitensluiten van de Cloud aangezien een hybride situatie mogelijk is. Eén van de applicaties voor Synology is Cloud Sync, welke toelaat bepaalde mappen op de NAS te synchroniseren met een bepaalde cloud-aanbieder. Als één bepaalde klant dus wél via Dropbox of Google Drive bestanden wil uitwisselen, dan kan de NAS de synchronisatie voor zijn rekening nemen en op die manier een centrale hub voor bestandsuitwisseling worden

Naast het eerder besproken risico op falen van de harde schijf, moet er uiteraard ook rekening gehouden worden met een mogelijke volledig uitvallen van de NAS. Als het gebouw waar deze staat getroffen wordt door een brand of blikseminslag, dan is het best om ook elders een backup te hebben. Eén van de mogelijkheden hierbij is om bestanden geëncrypteerd op te slaan in een publieke cloud. Deze worden dan vóór verzenden versleuteld waardoor in de cloud enkel onleesbare bestanden staan, terwijl je deze ten allen tijde terug kan halen op een Synology NAS en ontsleutelen.

Hot Ice Belgium heeft een uitgebreide ervaring met het opzetten van een solide backup-strategie. Neem zeker contact met ons op indien u hierbij hulp kunt gebruiken!

INTERNET-CONNECTIE

Tot slot mogen we uiteraard niet vergeten kijken naar de internet-connectie waarop de NAS is aangesloten. De internetconnecties in datacenters (waar cloud-diensten gehost worden) zijn meestal heel performant maar de huidige high-end-connecties (in dit geval maakt de klant gebruik van Telenet) bieden toch een voldoende snelheid voor de hier besproken service. Uiteraard is een abonnement met ongelimiteerd volume wel aan te raden maar zowel binnen de particuliere abonnementen (Whoppa) als de professionele pakketten (Business Fibernet) is dit beschikbaar. De snelheid van deze pakketten ligt rond de 200-250Mbps download en 20-30Mbps upload, wat voldoende snel moet zijn om een vlotte overdracht te garanderen (want veel hangt af van de snelheid van de andere partij).

CONCLUSIE

Een NAS kan zeker dienst doen als platform voor bestandsuitwisseling met klanten. Hiervoor is de standaard ingebakken FTPS-functionaliteit (eventueel aangevuld met een webportal) op een DS916+ een goede keuze als de NAS via een snelle internetconnectie aangesloten is op het internet.

Keuze-adviezenKMO-Hardware en Synology vormen deel van de aangeboden services van Hot Ice Belgium. Kunnen wij u van dienst zijn in één van deze domeinen, neem zeker contact met ons op!

blog #
Share: / / /

One thought on “Voorbeeld-advies: FTP-server op Synology-NAS voor bestandsuitwisseling met klanten

Comments are closed.